Hoe kom je aan een oppasadres? | Zo ben ik eraan gekomen (+ tips voor beginnende oppassers)

Hoe kom je aan een oppasadres? Er zijn genoeg mogelijkheden om aan een oppasadres te komen. Of je nou een briefje ophangt in de supermarkt of je jezelf aanmeldt als oppas via een oppassite, ik deel vandaag hoe ik aan mijn oppasadressen ben gekomen. Ook geef ik tips voor beginnende oppassers.

Zo ben ik aan mijn oppasadressen gekomen:

Ik was 9 jaar toen mijn buurmeisje werd geboren. Ik ging samen met mijn moeder op kraambezoek en dat vond ik super leuk. Toen ik 11 werd, was zij bijna 2. Ik speelde samen met mijn andere buurmeisjes heel vaak bij haar thuis en na een paar jaar mochten we voor het eerst op haar passen. Na een tijdje ging ik samen met mijn beste vriendin oppasbriefjes maken voor mensen bij ons in de buurt. Er wonen heel veel kinderen bij ons in de buurt, dus bij al die mensen deden we een briefje in de brievenbus. Nou ja, eigenlijk belde we aan om de briefjes te geven, zodat de ouders ons gelijk leerde kennen.

Na een paar weken werden we gevraagd om ’s avonds op te passen (bij een van de mensen aan wie we een briefje hebben gegeven). Dit vonden we super leuk, omdat het voor ons de eerste keer was dat we er ook geld voor kregen en dat we ook best lang op moesten passen.

Diezelfde zomer kwamen ik en mijn beste vriendin op het idee om nieuwe briefjes te maken, maar dan uitnodigingen om op elke zaterdag spelletjes te spelen in de poort. Dit noemde wij ‘poortactiviteiten’. Hierdoor kregen we er nog meer oppasadresjes bij. De allereerste keer dat we de poortactiviteiten deden waren er 28 kinderen. We gingen gewoon bij alle huizen langs om te vragen wie er mee wilde doen. Na een paar maanden maakte we ook een WhatsApp groep aan. Het was een enorm succes, want uiteindelijk kregen we ook geld dat we gebruikte om buitenspeelgoed mee te kopen. We zijn vorig jaar gestopt met poortactiviteiten. Maar we hebben wel veel oppasadressen door gekregen.

zo_kom_je_aan_een_oppasadres

Tips voor beginnende oppassers:

 • Wees verantwoordelijk. Je past tenslotte wel op de kinderen van iemand anders. Jij bent op dat moment verantwoordelijk als er iets gebeurt.
 • Maak duidelijke afspraken met de ouders. Vaak zijn er ook regels waar de kinderen zich aan moeten houden. Zo hebben ze waarschijnlijk een vast tijdstip dat ze naar bed gaan. De kinderen horen naar jou te luisteren als hun ouders niet thuis zijn, dus als ze niet willen luisteren mag je best wat strenger zijn. Maak ook afspraken met de ouders over hoe laat zij weer thuis zijn.
 • (Voor als je overdag oppast) Speel met de kinderen. De meeste kinderen vinden het leuk om met de oppas te spelen. Dit geeft ze ook een vertrouwd gevoel, omdat je op deze manier een band met ze opbouwt.
 • Neem je mobiel altijd mee. Stel dat er iets gebeurt, dan kun je altijd de ouders bellen.
 • Wat doe je als de kinderen op bed liggen? Je kunt wat meenemen van thuis. Bijvoorbeeld je huiswerk of iets dat je leuk vindt. Je kunt natuurlijk ook tv kijken of een boek lezen.
 • Vraag aan de ouders of de kinderen nog wat mogen eten/drinken voordat ze naar bed gaan, en wat ze dan mogen.
 • (Voor als je op een baby past) Vraag hoeveel water je nodig hebt voor het flesje, en het aantal schepjes flesvoeding. Het is ook handig om te weten waar de spullen liggen om de baby eventueel te verschonen.
 • En tot slot de laatste tip, jij bent de baas. De kinderen horen naar jou te luisteren. Volg de regels die de ouders je gegeven hebben, maar volg ook je eigen principes. Het is tenslotte jou verantwoordelijkheid.

Dit zijn een aantal tips. Als het zover is dat je gaat oppassen, dan gaat het eigenlijk gewoon vanzelf. Je kan altijd de ouders bellen als je even niet meer weet wat je moet doen.

Ik hoop dat je er wat aan hebt gehad!

 

 

Volg:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

2 Reacties

 1. 4 juni 2018 / 21:44

  Leuke blog MAUD kijk op mijn we site voor een chocoladetaart (reclame😂)

  • maudcornelia
   5 juni 2018 / 16:30

   Die had ik al gelezen! 😉